Skrämsta. Det sista jordbruket i släkten

lör 6/5 14.03 repris 13/5 kl. 20.03 och 22/5 kl.00.05

Ambjörn Johansson har följt de sista jordbrukarna i sin släkt under ett antal sommardagar på gården i Skrämsta, utanför byn Bergsjö i Hälsingland. Med sina två söner och en brokig men smart sammansatt maskinpark håller Lennart Johansson landskapet öppet kring Bergsjö med omnejd. Lennart började med egen kalvuppfödning i mitten på 80-talet. Idag brukar han mark som tillhört 68 gårdar tillsammans med sin familj.

Men varför vill man vara bonde? Vad är det med djurhållning som lockar en familj att investera miljoner och kämpa vecka efter vecka för att kunna få vettig avkastning. Vad innebär det att vara bonde idag, med ständiga förändringar i jordbrukspolitiken, ett bidragsberoende i kombination med en reglerad marknad där en jordbrukare på grund av internationell konkurrens inte kan få betalt för sina produkter utan måste förlita sig på stöd och subventioner. En dokumentär om ett märkligt skeende i svensk landskapshistoria och jordbrukspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista