Västtyska ambassaden i Stockholm 1975

Att tala med terrorister

Under dramat på västtyska ambassaden i Stockholm 1975 försökte justitieminister Lennart Geijer att förhandla med de tyska terroristerna från Röda Arméfraktionen, RAF. Men det var också någon annan som förhandlade parallellt med justitieministern. Det var den tillfångatagna ambassadörens son, Folkmar Stoecker som försökte rädda sin pappa och de andra i gisslan. Han gav terroristerna helt andra uppgifter än vad de svenska myndigheterna gjorde. Polisens inspelningar av telefonsamtalen med terroristerna har aldrig tidigare spelats upp offentligt.

Kommando Holger Meins som ockuperade ambassaden. De ville genom aktionen frita fängslade RAF-medlemmar i Västtyskland. Resultatet var att två ur gisslan avrättades och två av terroristerna dog av skador efter den våldsamma explosionen i ambassadbygganden. Ockupationen 1975 är den mest brutala terroraktionen som utspelat sig i Sverige.

Vi möter Folkmar Stoecker, ambassadörens son, som beskriver hur han tänkte när han helt oplanerat blev förhandlare. Vi möter också en av terroristerna, Karl-Heinz Dellwo, som självkritiskt beskriver Kommando Holger Meins dogmatiska och grymma agerande.

Dokumentären är gjord av David Aronowitsch och Jens Nordqvist.

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista