Daniel Velasco har gjort dokumentären "Dom från andra sidan". Foto: Mia Carlsson/SR

Dom från andra sidan

SR DOK Dom från andra sidan av Daniel Velasco
45 min


Dagligen går det att läsa i tidningarna hur brottsligheten ökar. ”Allt fler”, ”allt mer” och ”allt värre” är inledningsord i de illavarslande artiklarna. Att inbrotten blir fler i takt med att Sveriges gränser öppnas österut är ett påstående som blivit så vanligt att det förvandlats till en obestridd sanning och villalarm säljs som aldrig förr.

Poliser i områden nära färjeförbindelser till Baltikum och Polen slår larm om ett ökat antal inbrott, uttalanden som tacksamt tas upp som nyheter i media.

- Respekten för andras egendom är minimal, ännu mindre är den hos dom som kommer från ”andra sidan”, säger en polischef i ett område nära Estlandsfärjan.

Han är övertygad om att villainbrotten blir fler och att ökningen beror på öststatsligor. Polisen i området stoppar och kontrollerar baltregistrerade bilar. Men inget stöldgods hittas, ingen balt grips…
Dokumentären Dom från andra sidan handlar om den så kallade inbrottsvågen. Den skrämmande bilden av härjande öststatsligor vänder snart till att ge en kanske ännu mer skrämmande bild av hur brottstatistik används av polis och media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".