Det är väl bara att sluta

P1 lördag 30 september kl 14.03 och 7/10 kl 20.03 samt 16/10 kl 00.05

Fyra berättelser om att försöka ta sig loss. Om varje dags kamp för att stå emot. Om drogen, som ständigt lockar och lurar.

Tomas är 22 år och tatuerad över hela kroppen. Han har kvar en eftersläpande rättegång. Kommer domstolen att döma honom till fängelse för nionde gången eller se att han menar allvar med att bli laglydig och därför ge en lindrigare dom?

Ronny, som nyss fyllt 50, har flyttat ihop med sin mor efter att ha varit kriminell och missbrukare sedan tidiga tonår. Allt förlorat liv som de nu tillsammans har att ta igen.

Maria är stolt över att för första gången ha varit drogfri på sin dotters födelsedag, Pelle har lyckats få arbete och bostad sen han muckade från kåken.

Fyra berättelser om egen ångest. Om självförakt. Om drogen som ständigt lurar bakom hörnet för att blixtsnabbt döva det onda och rasera det goda. Om de stapplande stegen tillbaka. Om sorg. Om längtan. Om kärlek. Om att äntligen se det egna namnet på dörren till en lägenhet.

Den första av två dokumentärer under rubriken Den långa vägen tillbaka, om att bryta med droger och kriminalitet av Leif Stenberg.