Hårdare skolregler kritiseras av lärare och elever

Avstängning av stökiga elever i grundskolan - nu vill skolminister Jan Björklund skärpa skollagen för att komma tillrätta med bråket i de svenska klassrummen.
Men bland elever och lärare på skolorna i Jönköpings län är åsikterna delade om det nya förslaget.

Det är tidig förmiddag i en SO-klass på Flahultsskolan i Norrahammar.

SO läraren Gunnar Kjellén får inleda lektionen med att visa ut en elev som kommer insläntrande med en klubba i munnen. Att porta elever som bär keps eller käkar godis är vardagsmat och inget han ser särskilt allvarligt på. Men det finns andra tillfällen då han skulle vilja ha möjlighet att stänga av elever en längre tid.

- Det var väl en gång när en elev attackerade en lärarassistent så han fick uppsöka sjukhus. Då fick inte vi avvisa eleven men vi tyckte naturligtvis att han borde komma härifrån, säger han.

Men nu verkar det som om Gunnar Kjellén ska få den möjligheten. Det nya skollagsförslaget som kommer läggas fram om en vecka innehåller flera nya sanktionsmöjligheter för lärarna.

Det ska bli lättare att beslagta mp3-spelare och mobiler, kvarsittning ska införas i gymnasiet. Och i grundskolan ska det alltså bli möjligt att stänga av elever som missköter sig.

Men Gunnar Kjelléns kollega Jon Borka är inte lika förtjust över det nya lagförslaget.

- Jag tror man måste vara inne lite i skolans verklighet för att förstå hur det är. Dom elever som är väldigt skoltrötta och kanske också har sociala problem i bakgrunden kommer inte till lektionen. Dom har ganska hög frekvens av skolk och då ser jag inte hur man ska komma åt dom genom att stänga av dom från skolan, säger han.

Vid skåpen nere i rastkorridoren står Saga Nordlöf, Caroline Glans och Marie Andersson. De tycker att det nya lagförslaget är bra för de som sköter sig i skolan.

- Dom stökiga eleverna gör att dom som vill gå in för det inte kan koncentrera sig.  Om man är stökig gör lärarna värsta mycket då blir det ju som att man vill bli stökig för då får man åka iväg på saker och sånt.