Många flyktingbarn från Irak

Situationen i det krigsdrabbade Irak gör att många flyktingbarn kommer till Sverige och också Jönköping. Det ställer i sin tur stora krav på kommunerna att ta hand om barnen som kommer.

Barnen flyr från kriget och kommer till bland annat Sverige, men problemen slutar inte där. Väl här kan man inte språket och kulturen, och i många fall har man med sig traumatiska upplevelser från kriget i Irak.

Då finns det stora krav på kommunerna som tar emot flyktingbarnen. I Jönköping har man valt att driva Rydbergsskolan som enbart fokuserar på barn som kommit till Sverige men som inte kan svenska.

Från att ha varit elva elever vid terminsstarten är man idag 48 elever, dom nya främst från Irak.

På Rydbergsskolan har man nära kontakter med barnpsykologer för de barn som behöver. Utöver det satsar man också på lärare som kan arabiska och som vet vilken situation barnen befinner sig i.

Förra månaden kom närmare 1000 irakiska flyktingar till Sverige vilket är tre gånger så många som under första årets månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".