(S)kuggbudget presenterad

Idag presenterade socialdemokraterna sin så kallade skuggbudget - alltså det förslag de skulle genomföra om de hade haft makten.

Dessutom visar man siffror på hur den borgerliga budgeten kommer att slå lokalt.

För Jönköpings län handlar det t ex om 144.000 invånare som förlorar sin avdragsrätt för a-kassan.

Riksdagsledamoten Margareta Persson från Jönköping menar att de borgerligas budget ökar klyftorna.

- Det värsta är den orättvisa som finns i deras budget. Arbetslösa, sjuka och de som har det svårt kommer få betala för de gigantiska skattesänkningarna åt de som redan har det väldigt bra.

Socialdemokraternas skuggbudget bygger på det program som partiet gick till val på och innehåller inga sensationella nyheter. Men samtidigt har partiet låtit riksdagens utredningsinstitut räkna ut hur den borgerliga budgeten kommer att slå.

För Jönköpings län handlar det till exempel om:

* 159.000 bilister som får högre kostnader för sina bilförsäkringar

* 21.000 sjuka som förlorar på att ersättningen i sjukförsäkringen beräknas på nytt sätt

* 5.500 arbetslösa som förlorar på att taket i arbetslöshetsförsäkringen sänks

* 33.000 som förlorar på att taket i föräldraförsäkring och sjukpenning inte höjs

S-budgeten presenteras ironiskt nog samma dag upp som Temo visar att partiet gått upp två procentenheter i opinionsmätningarna - något som kunnat ge vänstermajoritet om det varit val idag, konstaterar Margareta Sandgren:

- Det visar väl att människor förstått att den agenda som de borgerliga partierna gick till val på nu kommer att genomföras.

Nu rustar socialdemokraterna istället för opposition tillsammans med facket. Och tuffa avtalsförhandlingar tror Torgny Ammunet på IF Metall i Vätterbygden. För fackmedlemmarna vill ha kompensation för försämringarna:

- Jag känner att diskussionen ute på arbetsplatserna mycket handlar om försämringar och höjda avgifter för våra medlemmar.

- Trycket blir nu större på att vi måste gå ihop och manifesterna mot försämringarna, säger Torgny Ammunet.

Eva Göransson
eva.goransson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".