Studenternas alkoholvanor kartläggs

Nu ska högskolestudenternas supande och alkoholvanor kartläggas. Högskolan i Jönköping är en av högskolorna i landet som ska vara med i en stor undersökning.

Hur hög är alkoholkonsumtionen bland unga vuxna och vad kan man göra för att minska den? Det är frågor som den statliga alkoholkommittén vill ha svar på.
I en unik kartläggning ska högskolan i Jönköping titta närmare på det här. Studenterna ska delta i undersökningar under två års tid, och tanken är att skolan ska hitta metoder för att få konsumtionen att sjunka.
-Om man tycker att det här är ett stort problem är det väl bra att undersökningen görs, tycker studenten Maria Ingbrand.
Nina Lindgren som är projektkoordinator på högskolan i Jönköping och hon tycker att det är ett bra projekt.
-Det är ju i sin linda än så länge, men vi ska först kartlägga konsumtionen, sedan försöka hitta sätt att minska den.
Förutom Jönköping deltar tre andra högskolor i studien. Att alkoholkommittén valt just högskolorna är för att nå gruppen mellan 18 och 25 år, där man vet att konsumtionen av alkohol är hög. Långsiktiga strategier och kunskap ska lösa problemet.
-Det här projektet ska inte ge pekpinnar och göra studenterna till nykterister, men vi vill att de ska fundera över sin konsumtion, säger Nina Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".