Halloween på väg ut?

Det verkar som att Halloweentrenden har klingat av. I de flesta affärerna syns inte ett spår av att det är Halloween den här helgen.

För några år sedan var hela stan full av stora pumpor och svarta häxor vid den här tiden, och det talades om att den amerikanska högtiden Halloween, som ett stort kommersiellt jippo, skulle konkurrera ut den svenska Allhelgonahelgen. Men så har det inte blivit.
Åtminstone inte om man ska döma av hur det ser ut på stan idag. Pia Norman jobbar i en butik i Jönköping som säljer leksaker och barnpresenter, och de har inga halloweenprylar överhuvudtaget:
- Nej, vi riktar oss till små barn, så vi har valt att inte ha några Halloweenprylar, säger hon. Hon tror också att Halloweentrenden har klingat av.
Flera butiksägare som Nyheterna pratar med säger att de slutat sälja Halloweenprylar, för att det inte lönade sig. Och i skyltfönstren kan man idag nästan inte se ett spår av den amerikanska högtiden.
I centrala Jönköping är det bara leksaksaffären som skyltar med Halloween, och som säljer Halloweendräkter, och andra leksaker.
Elias, 10 år, väljer dräkt till en Halloweenfest som han ska på.
- Vi brukar ringa på hos folk och fråga ”bus eller godis”. Nästan alla säger godis. Om det blir bus vet vi inte riktigt vad vi ska göra....
Elias mamma har fler barn som är äldre och yngre än Elias.
- Men de är inte intresserade av Halloween. Jag tror att det är just i den åldern som barn tycker att det är kul. För min egen del betyder det ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista