Samtal ska hindra unga hamna hos fogden

Studieskulder som inte betalats är vardagsmat för kronofogden. Men nu har Centrala studiestödsnämnden, CSN testat ett samarbete med kronofogden för att minska risken för studenter att hamna i kronofogdens register.

Det kallas för ringprojektet, och innebar att 100-talet studenter fick ett samtal från CSN. Alla skulle göra sin första inbetalning av lånen, men hade av någon anledning låtit bli att betala. Alla hade fått påminnelser, men ärendena hade ännu inte nått kronofogden.

-Av de vi ringde hamnade till slut elva i alla fall hos kronofogden, men resten antingen betalade, eller så löste vi det med till exempel en ny avbetalningsplan eller nedsatta avgifter, säger Marie-Louise Wilhelmsson på CSN i Linköping.

-Det är ett väldigt bra resultat, tycker jag.

Nu ska Marie-Louise Wilhelmsson fortsätta att följa den här gruppen för att se om de fortsätter att betala eller om det blir nya problem. Några fler samtal kommer de däremot inte att få.

Och på Kronofogdemyndigheten ser man postitivt på försöket. Lars Axehill, kommunikatör i Jönköping tror definitivt att det hjälper att ta kontakt med folk.

-Bara det att någon ringer upp, och kanske ger information om vad en betalningsanmärkning betyder är viktigt, säger han.

Marie-Louise Wilhelmsson på CSN hoppas på en fortsättning nästa år, hon och några kolleger har föreslagit att försöket ska utökas. Men att ringa alla de 6 000 studenter som ska börja betala sina lån är omöjligt. Man får välja ut en mindre grupp och använda de andra som en kontrollgrupp tror hon.

Hon uppmanar alla som får problem att höra av sig till CSN.

-Det finns kanske lösningar, till exempel nya avbetalningsplaner. Det är bättre att ta itu med problemen innan det gått för långt, säger hon.

Reporter: Maria Rymell

maria.rymell@sr.se