Ovanlig fågel kom med stormen

Det var inte bara höstlöv som blåste runt med de kraftiga vindarna som drog över länet i fredags. En liten kung från Grönland kom också med stormen. Den mycket ovanliga fågeln Alkekung damp ner i Angerdshestra, lades i en kartong och i dag på morgonen släpptes den lilla fågeln ut i Munksjön i Jönköping.

Ett tiotal förväntansfulla fågelentusiaster och lika många journalister stod och huttrade i regnet vid stranden när Peter Berglin, ordförande i Jönköpings fågelklubb kom med den lilla fågeln i en kartong.

En Alkekung - ända från Grönland - det var mycket som skulle arrangeras för att alla skulle få se och fota den lilla fågeln. Det är nämligen inte helt vanligt att den vit/svarta lilla alkfågeln från Grönland besöker Jönköpings län - även om det har hänt någon eller några gånger förut säger Peter Berglin.

- Den ses ju inte här varje år, det här är en liten vinddriven individ som har hamnat lite fel. Den hittades i Angerdshestra av en man där.

Hur mår den?

- Förhållandevis bra, den ringmärktes i går och den var ganska fet och fett är ju fåglars bränsle så det är positivt.

Och det var snabba beslut för Peter Berglin igår om var Alkekungen skulle släppas ut någonstans och snabba beslut var det också för många fågelentusiaster runt omkring. Djungeltelegrafen i form av internet och sms arbetade för högtryck och beskedet om den lilla Alkekungen nådde också Anders Kaufeldt, fågelentusiast från Linköping.

- Det är ju kraftiga västvindar som får dom att komma ur kurs. Det gör ju att dom kan dyka upp på lite roliga ställen. Sensationen ligger i var dom dyker upp, här i Jönköping är det inte så vanligt att dom dyker upp, säger han.

Hur rankar du det här nu då?

- Jättekul, det är första gången jag håller en Alkekung i handen även om jag har sett dom förut, men visst det är jätte häftigt, säger Peter Berglin.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se