Lägenheter rekorddyra när regeringen slopar räntebidrag

Regeringens förslag om slopade räntebidrag kan slå hårt mot den som ska köpa ny bostadsrätt. Bland annat kan HSB’s tänkta lägenheter vid Östra kajen i Jönköping bli rekorddyra, det säger Henrik Zäther, vd på HSB Göta i Jönköping.

- Räntebidragen har ju varit en betydande del i kalkylerna och vi pratar om 2-300.000 kronor mer i ökade insatser. Den här nyproduktionen blir då kanske den dyraste som har varit i Jönköpings kommun i alla fall i nivåer, säger Henrik Zäther.

Bland annat HSB-göta planerar att bygga bostadsrätter på Östra kajen i Jönköping utmed Munksjön och där räknar man alltså med att behöva höja insatsen för en lägenhet på 100 kvadratmeter med ungefär 200 000 kronor - och hyran för den som redan har en bostadsrätt kan komma att höjas med 6-700 kronor.

När nu räntebidraget försvinner efter årsskiftet så skulle ett sätt att få ner priset just på östra kajen vara att få ner markpriset där, tror Henrik Zäther.

- Man har tidigare haft ett markpris som vi har tyckt varit väldigt bra i kommunen och nu har man höjt det med 50% och bara det gör ungefär 75.000 kronor per lägenhet i extrakostnad, säger han.

Det skiljer nästan 600 kronor/kvadratmeter på priset på Östra kajen och Kålgårdsområdet som ligger på andra sidan vägen och därför vill man få Jönköpings kommun att ompröva markpriset och på kommunen tar man sig faktiskt en funderare säger Elin Lagerkvist socialdemokratiskt kommunalråd.

- Det här ligger på kommunstyrelsens dagordningen till på onsdag så vi får se vilket beslut som kommunstyrelsen fattar på onsdag. Men det har fått oss en tankeställare i och med den nya förändrade situationen på bostadsmarkanaden med den nyabostadspolitiken som den nya regeringen har inlett, säger hon.

Men oavsett tror Henrik Zäther på HSB att lägenheterna i Jönköping kommer att bli sålda. Då ser det värre ut i mindre kommuner.

- Vi har Höglandet och vi har andra områden i inlandet som vi kanske skulle behöva få igång nyproduktion men där kan det bli svårt, säger Henrik Zäther.

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".