(S) nöjda med mer tjänst i landstinget

Den borgerliga alliansen och den socialdemokratiska oppositionen är nu färdiga med sina förhandlingar när det gäller landstingsledningen.

Alliansen av moderater, kristdemokrater, centern och folkpartiet vill, som vi tidigare berättat, banta antalet landstingsråd från fem till fyra och bara ge socialdemokraterna ett oppositionsråd.

Men när förhandlingarna nu är klara är Hans Toll, avgående landstingsråd för socialdemokraterna, ändå nöjd med resultatet.

Visserligen får man bara ett landstingsråd men å andra sidan ytterligare 1,25 tjänst, vilket i praktiken gör det möjligt för ytterligare två s-politiker att jobba inom landstingsledningen.

Återstår alltså att lösa personfrågorna, eftersom båda de tidigare s-landstingsråden Lars Isaksson och Hans Toll avgår.

Närmast bakom dem står faktiskt tre kvinnor - och man får nog räkna med att det är mellan de tre som diskussionen står just nu när det gäller landstingsrådsposten.

Anci Magnusson från Nässjö och Carina Ödebrink från Vaggeryd har de senaste åren båda arbetat på deltid närmast landstingsledningen medan Karin Renblad är ny i landstingssammanhang, men har lång erfarenhet av politisk ledning i Jönköpings kommun, som ordförande i miljönämnden och socialnämnden. Hon toppade också socialdemokraternas landstingslista i Vätterbygden.

Ytterligare två personer finns med i diskussionen - två män. Bo Kärreskog från Gislaved, som har haft tunga landstingsuppdrag och så den yngste av dem alla - Marcus Eskdahl, som senast varit vice ordförande i socialnämnden i Habo.

Vem det blir ska presenteras senast den 7 november.

Reporter Eva Göransson

eva.goransson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".