Mer våld enligt åklagare

Antalet anmälda våldsbrott ökar kraftigt i länet rapporterade nyheterna tidigare. Nu får bilden av den stegrande våldskurvan stöd av åklagare vid Jönköpings tingsrätt.

- Jag har uppfattat att våldsbrotten har ökat markant de senaste åren, säger Anna Mårtensson, åklagare i Jönköping.

Anna Mårtensson undersökte inför riksdagsvalet i år hur våldsbrotten förändrats under den senaste mandatperioden. Hennes siffror visar på en ökning med en tredjedel över fyra år.

De vanligaste företeelserna är misshandelsfall där slag är inblandade. Två fall av kvinnomisshandel anmäls dagligen i länet.

För Anna Mårtensson är det svårt att säga exakt vad som ligger bakom det ökade våldet.

- Det är väl en kombination mellan att det anmäls i högre utsträckning men att det också utövas mer våld idag, säger hon.

När det gäller gatuvåldet så spelar alkoholen en mycket stor roll enligt Per Johansson, gruppchef för närpolisen i Jönköping. Den förklaringen skriver Anna Mårtensson under på.

- Jag tror att missbruket hänger ihop med detta. I min undersökning konstaterade jag att missbruksbrotten ökade med tjugo procent samtidigt som våldet ökade med en tredjedel. Det hänger naturligtvis ihop.

Mikael Kulle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".