Katarina fick hjälp genom ett skyddat boende enbart för kvinnor för att bli av med sitt alkoholberoende. Foto: Peter Dallmann.

Skyddat boende bra för missbrukande kvinnor

I Gislaveds kommun vill man nu starta ett skyddat boende enbart för kvinnor med missbruksproblem. Ett sådant boende, där män inte är välkomna, betyder mycket för att man ska sluta missbruka säger Katarina som själv bott på skyddat kvinnoboende.

- Det blir lätt parförhållanden om man blandar kvinnor och män. Då är det svårare att hålla sig drogfri, säger Katarina.
I Jönköpings län finns bara ett fåtal boenden som riktar sig enbart till kvinnor med missbruksproblem. Ett av dem är Q-bo som ligger på Råslätt i Jönköping.
Det är där som Katarina har fått hjälp. Där finns det en daglig verksamhet på en skyddad adress och några lägenheter som kvinnorna kan bo i för att komma ifrån sina gamla bekanta bland missbrukarna.
Och det har visat sig vara mycket effektivt. I Gislaved har man haft stora problem med att hjälpa missbrukande kvinnor. Där ser man modellen med ett kvinnoboende liknande det på Råslätt som en stor möjlighet säger Bengt-over Eriksson som är områdeschef för missbruksenheten i kommunen.
-Vi har kvinnor som far väldigt illa och har så gjort under lång tid, säger Bengt-Ove Eriksson. Han menar att ett skyddat boende som enbart riktar sig till kvinnor behövs främst för att de oftast är i beroendeställning till männen och behöver komma bort från dom för att hitta sin egen identitet.
För Katarina blev tiden på Q-bo räddningen. Idag har hon egen lägenhet och hittat tillbaka till sitt liv hon levde innan missbruket tog över.
- Idag är jag nykter och har fått tillbaka vårdnaden om två av mina tre barn, säger Katarina.
                                            Reporter Peter Dallmann
                                    peter.dallmann@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista