Konflikten i Smålandsstenar kan utökas

Konflikten mellan facket och företagen i Smålandsstenar kan förvärras. Företagen ägs av medlemmar i den religiösa rörelsen Plymouthbröderna, och de vill inte teckna kollektivavtal för sina anställda.

Igår berättade vi att Skogs- och träfacket trappar upp konflikten med Ji-Ma. Men också Industrifacket har ögonen på ett företag på orten, nämligen Wingplast, som inte heller har något kollektivavtal.
-Vi ska ta kontakt med företaget och säga att vi vill teckna ett avtal med dem, helt enligt våra stadgar, säger Glenn Abrahamsson, ombudsman på IF Metall Västbo.
Igår återupptog Skogs- och träfacket sin blockad mot Ji-Ma i Smålandsstenar med förnyad kraft. Efter medlingsförsök så är nu även Skandro Trade försatt i blockad.
Orsaken är att ägarna som tillhör den religiösa rörelsen Plymouthbröderna anser att det strider mot deras tro att teckna kollektivavtal.
Enligt Skogs- och träfacket har det funnits en medlem på Ji-Ma och det är bland annat därför som de nu fortsätter att strida.
Men på företaget Wingplast som också ägs av medlemmar i Plymouthbröderna finns ingen medlem i industrifacket Metall enligt vad Glenn Abramsson känner till. Ändå vill de teckna kollektivavtal, för att inte Wingplast ska få konkurrensfördelar.
-Finns det inget som reglerar löner, OB, arbetstidsförkortning och så vidare, kan ju företaget betala vilken lön som helst och då kan hålla lägre pris, säger Glenn Abrahamsson.
Han kan inte svara på om Metall tänker försätta Wingplast i blockad.
-Det är ju en lång process. Vi måste först träffa företagets ledning och prata med dem.
                                     Reporter Alexandra Peterson
                              alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista