Foto: Bertil Ericsson PrB

Lång väntan på specialistvård i länet

Väntetiderna i vården har blivit längre. Det visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting som presenteras idag.

Jönköpings län klarar sig bra när det gäller hur många patienter som fick komma till läkare inom sju dagar, men när det gäller specialistvården finns det en del att ta itu med.

Enligt den nya rapporten fick hela 99 procent som kontaktade sin vårdcentral i länet mellan maj och augusti komma på läkarbesök inom en vecka och med det resultatet ligger Jönköpings län på en delad förstaplats i landet.

Men vill man träffa en specialist fungerar inte alltid vårdgarantin om en väntetid på högst tre månader. Och ofta är det på länssjukhuset Ryhov som problemen är störst medan sjukhusen i Värnamo och på Höglandet klarar av patientströmmarna bättre.

Allergimottagningen på Ryhov klarade till exempel bara av att ta hand om 35 procent av dem som behövde vård under sommaren - och här finns nu 50 patienter som väntat mer än 3 månader.

Hjärtvården är ett problem på Höglandssjukhuset, medan Värnamo sjukhus inte klarat kirurgin inom vårdgarantin.

Ortopeden är fortfarande ett stort problem på Ryhov. Det största om man ser till antalet köande. Här väntar 293 patienter fortfarande efter tre månader på att få träffa en läkare.

Andra problemområden på Ryhov är neurologi, lungmedicin och ögonmottagningen. Och när det gäller onkologin - alltså cancervården - som det varit en hel del debatt kring - så redovisas inga siffror alls i rapporten. De blir klara senare.

Reporter Eva Göransson

eva.goransson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista