Pengar till arbetslösa i skuggbudget i Jönköping

Den nya regeringens budget slår hårt mot de arbetslösa. Det menar socialdemokraterna i Jönköpings kommun som nu presenterat ett nytt budgetförslag för de närmaste åren som ska mildra effekterna av regeringsförslagen.

Det handlar framförallt om extrapengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder och socialbidrag, enligt kommunalrådet Elin Lagerqvist.

- Det är viktigt att vi ser att det här handlar om våra kommuninvånare, säger Lagerqvist.

I sin nya skuggbudget plussar socialdemokraterna i Jönköping på 10 miljoner kronor om året för de socialbidrag som man tror kommer att bli följden av att a-kassan sänks för att försvinna helt efter 300 dagar. Dessutom menar man att kommunen själv måste gå in med arbetsmarknadspolitiska åtgärder när staten minskar sina åtaganden, t ex när plusjobben försvinner. Där lägger man på 5 miljoner nästa år, 10 miljoner året därpå och 15 miljoner 2009. För ytterligare 2 miljoner tänker man garantera sommarjobb eller feriepraktik till alla ungdomar och extrapengar - 3 miljoner - blir det också till Vuxenstudier när staten skär ner sina bidrag.

Men socialdemokraterna har förlorat makten i Jönköpings kommun. Imorgon presenterar den borgerliga alliansen och miljöpartiet sin majoritetsbudget. Och frågan är om det finns någon rimlighet i att s får igenom några av sina förslag.

Reporter Eva Göransson

eva.goransson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".