Få överraskningar i budgetförslag

Efter maktskiftet i Jönköpings kommun så ska det nu bli lättare för tusentals kommunanställda att starta egna företag och kooperativ. Det visar det första budgetförslaget som den nya majoriteten lägger fram senare i dag.

Jönköpings kommun ska nästa år ta fram en plan som underlättar för kommunens anställda att starta eget. Det kan handla om kooperativ eller helt egna företag, där anställda tar över och driver ett dagis, kanske ett äldreboende eller snöröjningen.

Det här är ett av förslagen som den nya borgerliga majoriteten tillsammans med miljöpartiet lägger fram idag. Den nya majoriteten kallar sig för Samverkan i Jönköping. Från början skulle man heta Nystart i Jönköpnig, men det sa centerpartiet nej till eftersom man tidigare varit med och styrt kommunen med socialdemorkaterna.

Nyheterna har läst det första budgetförslaget från den nya majoriteten som till stor del bygger på den budget som socialdemokraterna och centerpartiet la fram för några veckor sedan.

Den nya majoriteten i Jönköping vill införa samma taxa inom länstrafiken i länet, vilket kan göra det billigare att resa för den som åker långt. Därför ska man ge länstrafiken i uppdrag att utreda hur en sådan taxa kan se ut.

Man vill också ha id-brickor för samtliga som jobbar inom hemtjänsten, idag är det bara vissa som har det på försök, och så ska miljökontoret förstärkas med en ny informatör.

Den nya majoriteten får också extra skjuts i sin budget eftersom skatteprognoserna nu visar på bättre resultat, närmare bestämt med drygt 60 miljoner inklusive statsbidrag.

Större förändringar än så här blir det inte från majoriteten. Tidsbristen skyller man på och återkommer i vår med ett mer omfattande kommunprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".