Folkhögskola startar friskvårdsutbildning

Att vara frisk har blivit allt viktigare, både för individen och för arbetslivet. Nu hakar Ädelfors folkhögskola i Holsbybrunn utanför Vetlanda på trenden och startar en ettårig yrkesutbildning för den som vill arbeta med friskvård i företag.

Stresshantering, massage, näringslära och ergonomi,  alltså frågor som rör arbetsställningar, det är några av de ämnen som de blivande friskvårdspedagogerna ska studera.
Utbildningens inriktningen hänger ihop med en av lärarnas, Leif Biraths, bakgrund. Han är sjukgymnast och ergonom.

-Jag har jobbat inom företagshäslovård i 20 år, och vet vilka behov företagen har i fråga om hälsa och förebyggande hälsovård, säger han.
Och detta med att hålla sig frisk är inte bara något som individen mår bra av. Idag är det en viktig fråga både för arbetsplatserna och samhället.

Sjukfrånvaron har ökat länge, men det har också sjuknärvaron, alltså att anställda går till jobbet trots att de egentligen borde vara hemma.
Tanken är att de nya friskvårdspedagogerna framför allt ska arbeta på olika företag. De ska kunna planera för att göra arbetsplatsen friskare, mer attraktiv och mer lönsam.
Men också för individen kan det där med lönsamhet bli allt viktigare i framtiden, menar Leif Birath på Ädelfors. För från årsskiftet väntar allt tuffare regler för sjukskrivningar.
-Det blir ju mycket tuffare, och då är faran att man går till jobbet fast man är sjuk. Och då måste individen kunnna friskvårda sig själv och göra friska, goda saker, säger Leif Birath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".