Få känner till polisanmälningar på nätet

Lämna din polisanmälan direkt på internet? I Jönköpings län fungerar tjänsten bra men har än så länge inte nått ut till alla länsbor. Det ska polisen ändra på.

Sedan den 1 november kan alla runt om i landet polisanmäla ärenden direkt på internet. I Jönköpings län startade man redan i början av oktober och anmälningarna lät inte vänta på sig. Redan första dagen kom flera ärenden in och i snitt har polisen fått fem om dagen sedan dess.

- Fördelarna för polisen är att många anmälningar skrivs in av målsägarna själva. Det leder till att vi får mer tid till anmälningar av grövre art, säger Christian Lagerqvist vid Jönköpingspolisen.

Det går bara att anmäla stöld- och förlustbrott på internet. Men dessa brott utgör nästan hälften av alla anmälda brott i länet och kan därför effektivisera arbetet betydligt för polisen.

Målet är att tio anmälningar om dagen ska komma via internet. Därför ska polisen använda tv- och radioreklam både på lokal och nationell nivå. För alla har inte nåtts av beskedet.

- Jag hade ingen aning om det. Men varför inte? Om det gör det enklare för polisen så, säger jönköpingsbon David Hjälmgården.

- Är det kris är det ju käckt att man kan göra det. Då kan man göra det på natten alltså? Det är ju rätt bra, säger Britta Johannesson. Anmälningar kan lämnas på www.polisen.se och tjänsten är öppen dygnet runt.

För akuta ärenden hänvisar polisen däremot som vanligt till larmnumret 112.
                                                   Reporter Mikael Kulle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".