Guldstjärnor och beröm undviker konflikter

Barn som inte vill äta eller sova leder ofta till konflikter mellan barn och föräldrar. För att förbättra relationen mellan barn och föräldrar har Jönköpings kommun startat en föräldrautbildning där man som förälder får lära sig nya sätt att bemöta sitt barn på.

Föräldrakursen KOMET anordnas av Jönköpings kommun och föräldrastödsprojektet. Syftet med kursen är att stödja föräldrar som vill lära sig att undvika onödiga konflikter kring vardagsbekymmer - bråk som börjar med att barn till exempel inte äter, inte lyssnar eller inte plockar upp efter sig.

- Jag ville ha verktyg och tips och råd, säger en av deltagarna.

Kursmaterialet följer en strikt kursplan som kallas för KOMET där något av det viktigaste är att lära sig investera i tid med sina barn och en av grundpelarna i KOMET-programmet är den så kallade uppmärksamhetsprincipen berättar Mikael Ekdahl och Gunilla Mullern leder kursen.  

- Det barnet får uppmärksamhet för kommer barnen fortsätta med och vi fokuserar på de positiva sakerna som barnen får uppmärksamhet för.

Ett sätt att konkret fokusera på positiv uppmärksamhet är att tillsammans ställa upp mål som barnen ska klara och när de lyckats så får de en guldstjärna och sedan en belöning, berättar Ing-Marie en av kursedeltagarna.  

- Det kan vara att de ska borsta tänderna en viss tid eller att de ska lägga fram kläder till nästa dag, säger Ing-Marie.

Belöningen kan var att få välja vad man sk ha till middag eller löfte om popcorn till helgen.

- Det fungerar mycket bättre än man kunde tro, säge Ing-Marie igen.

Reporter Ann-Sofie Karlman

ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".