Tom biosalong. Foto: Pressens Bild

Oro över biografnedläggning i Jönköping

Biokedjan Astoria kommer inom kort att lägga ner i Jönköping.

Nu är många i Jönköpings kulturliv oroade för att det kommer bli ett biografmonopol som leder till försämringar för biopubliken när SF blir ensamma på marknaden.

- Det är jättetråkigt för alla som gillar film. Det blir färre filmer att välja på helt enkelt, säger kultursekreteraren Josefin Jansson.

- Det här gör Jönköping till en mindre attraktiv stad för unga, säger Åza Fjällborg, som är engagerad i den ideella föreningen som driver Folkets Bio i Jönköping.

Inne på Astorias biograf i Jönköping är det lugnt och stilla. Och att publiken sviker är den största anledningen till att kedjan kommer ta ner bioduken för gott.

Exakt när portarna slås igen är inte klart, men att det blir någon gång under våren är troligt. Biobesökaren Mattias Strömberg sitter faktiskt helt ensam i salongen precis innan den omdiskuterade filmen Borat ska ha premiär.

- Ja, jag kan ju göra vad jag vill här inne, säger han och skrattar.

Mattias, som kommer från Norrköping från början, är orolig för att det kommer bli sämre i framtiden när alternativet till SF läggs ner i Jönköping. Så blev det nämligen i hans hemstad, säger han.

- Där blev det en enorm försämring i utbudet. Jag tror att det här blir sämre för konsumenterna.

De senaste fem-sex åren har Astorias biograf i Jönköping inte klarat att hålla budgeten, och det blev ohållbart i längden, säger platschefen Peter Andrén till Nyheterna. Josefin Jansson förstår det argumentet.

- Det går ju inte att driva en biograf som inte går med vinst. Folk måste ju komma och kolla på filmerna också.

- Men jag hoppas att SF:s nya satsning på lite ”smalare” filmer genomförs på ett bra sätt, säger hon.

Mattias Strömberg sätter sig till rätta i den tomma biosalongen.

- Jag tror att det blir väldigt mycket sämre nu, säger han.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".