38-årige psykpatienten mordåtalas

Idag kom åtalet mot den 38-årige patient på rättspsykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, som i början av oktober dödade den manlige sjuksköterskan Roger Holmbom. Och åklagaren åtalar för mord och menar att de dödande knivhuggen var planerade.

Den 38-årige mannen åtalas för att med uppsåt ha dödat sjuksköterskan Roger Holmbom den 5 oktober. Redan samma dag som mordet inträffade erkände mannen försök till mord och sa att han ville få sex års fängelse och utvisning ur landet.

Motivet till dådet är enligt 38-åringen att vårdaren ska ha förolämpat hans mamma någon månad tidigare. Dessutom uppgav han i förhör att han ville hämnas på systemet eftersom han aldrig blivit utskriven från psyket under nio års tid.

Det var under en permission från rättspsyk den 5 oktober som den nu åtalade åkte till sitt jobb. Där hämtade han en kökskniv som han enligt polisförhören skulle använda ”för att mörda vårdaren”. Mannen återvände sen till rättspsyk och högg ner Roger Holmbom. 38-åringen övermannades av andra vårdare och säger att han blev glad när polisen kom till platsen eftersom han ville ha ett fängelsestraff.

Roger Holmbom avled senare på sjukhus till följd av blödningarna som uppstod efter knivhuggen mot bröstkorgen. och buken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".