Slarv med folkölsförsäljning ger sällan straff

Butiker som säljer folköl till minderåriga löper väldigt liten risk för att bli straffade. Sedan januari 2005 finns exempelvis inte en enda fällande dom mot en butik i länet.

Ingemar Eriksson är områdeschef på Höglandspolisen och han är kritisk.

- I dag upplever vi att det krävs väldigt mycket bevisning för att lagföra den som säljer öl till minderåriga.

I fredags gjorde nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s ungdomssektion UNF en stickprovskontroll där 14-åringar lyckades köpa folköl i butiker, trots att det är förbjudet att sälja till personer under 18 år. UNF:s länsundersökning visar att i 5 butiker av totalt 28 undersökta krävdes ingen legitimation.

- Riktigt dåligt, säger 14-åriga Markus Wetter som ingick i testpatrullen.

- Trots att vi hade så unga som 13 år i patrullen så fick vi köpa ut utan kontroll av legitimation. Det är djupt beklagligt, säger Joakim Kindberg.

Men fastän man utan svårigheter kan köpa folköl utan att ha åldern inne så finns det inte så mycket polisen kan göra på grund av de hårda beviskraven. För att få bukt med problemet skulle man behöva en lagändring som liknar serveringstillståndet för krögare, tycker polischef Ingmar Eriksson. Han tycker butikerna borde ha tillstånd som sedan dras in om de inte sköter sig.

Reporter: Jonatan Nilsson

news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista