Start för årets influensavaccinering

Imorgon måndag går startskottet för årets influensavaccinering. Ifjol ringlade köerna långa när över 46 000 länsbor ville få en spruta och i år ska man satsa extra på att locka även yngre, friska pensionärer till vaccinationsbänken.

- Dom som ska vaccinera sig är dom som har fyllt 65 år och som har sådana problem att en influensa skulle drabba dom hårdare, säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom.

Sprutorna räddar liv och motverkar både influensa och följdsjukdomar. Men det är pensionärer och riskgrupper som ska vaccineras, inte alla som vill slippa snuva och sängliggande.

Jönköpings län har legat i topp i landet när det gäller vaccinering. 70 procent av ålderspensionärerna fick vaccin i fjol, men nu ska även de friska 65-plussarna lockas till vårdcentraler och distrikssköterskan. En reklamkampanj väntar.

- Det finns stora vinster även för de som är friska att vaccinera sig, säger Harriet Lindén, informationsdirektör för Landstinget i Jönköpings län

Reporter: Mikael Kulle

mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".