Tranås kommun har inte råd med toaletten

Tranås enda offentliga toalett är för dyr att hålla öppen - det anser Tranås kommun som nu föreslår att den ska fortsätta att vara stängd. Det är en inställning som gör människor handikappade och minskar deras rörelsefrihet, det anser mag- och tarmsjuka Tranåsbon Gun-Britt Lundberg som har svårt för att vara ute på stan på grund av toalettbristen.

Gun-Britt Lundberg har den kroniska tarmsjukdommen Crohns, det innebär att tunntarmen är inflammerad med ständiga magsmärtor och diarré. Personer med sådana tarmsjukdommar kan inte alltid styra när de ska gå på toaletten.

Men Gun-Britt vill ändå försöka röra sig ute i samhället och gå ut på stan i Tranås. Fast då uppstår problem. Toaletterna på biblioteket och stationen är inte alltid öppna, butikerna vill inte låna ut toan och kommunens enda offentliga toalett på Bankgatan, den hålls stängd sen flera år.

Och kommunen verkar inte heller vilja släppa in Gun-Britt - för Tranås enda offentliga toalett är för dyr för att hållas öppen, det tycker Björn Forsell som är moderat ordförande i tekniska nämden. Det handlar om 132.000 kronor om året - och det är pengar som inte finns, enligt Forsell. 

Men toaletten verkar ändå inte ha fallit i glömska hos kommuninvånarna, bland upptrampade fotspår i snön utanför toan sprider sig stanken.

Och Gun-Britt Lundberg säger till Nyheterna att det är ett nederlag för Tranås kommun som inte kan tillhandahålla en kommunal, offentlig toalett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".