Foto: Martin Eriksson.

Hårdare kontroller på flyget

Idag införs det hårdare säkerhetsregler på flygplatserna.

Reglerna gäller handbagaget, och innebär att du inte längre får ta med dig vätska ombord på planet.

Vatten, linsvätska, tandkräm, hårgelé, parfym och läskburkar är några av de saker som från och med idag är förbjudna.

De nya reglerna kan leda till bekymmer för den som flyger idag.

- Det kan bli lite längre köer när folk behöver packa om sitt handbagage, säger Hazze Sandström, flygplatschef på Jönköpings Flygplats.

Under terrorhotet mot London i höstas avslöjades det att terroristerna hade kommit på ett nytt sätt att försöka göra verklighet av sina hot- dom använde sig av flytande sprängämnen. Efter det har säkerhetsrutinerna inom hela EU setts över.

Det har lett till att nästan alla former av vätskor är förbjudna från och med idag. Har du med dig en förpackning med över en deciliters innehåll i ditt handbagage så kommer den att kastas.

I prakitiken innebär det här alltså att du inte får lägga burkar och förpackningar med flytande medel i ditt handbagage.

Men det finns undantag också: barnvälling, flytande mediciner och vätska som ingår i en särskild diet berörs inte av de nya reglerna. Men du som vill ha din bärbara dator och din jacka med dig på flyget måste också vara beredd på vissa restriktioner.

- Vi kommer att kolla alla som har en laptop med sig, och ytterkläder går vi också igenom- till exempel kavajer, säger Hazze Sandström.

Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Detta gäller fr o m den 6 november:

Du får högst ha med dig 1 dl (100 ml) per behållare med vätska, gelé och spray i ditt handbagage.

Flaskor, burkar, tuber etc ska dessutom placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse. Sakerna ska utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.

Källa: Luftfartsverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista