Besked om åtal dröjer för kvinnor i Tranås

Det är nu över två år sedan en familjetragedin i Tranås rullades upp. En kvinna dömdes till fängelse för att ha gömt undan sina barn från deras pappa under flera års tid. Sedan dess går fyra kvinnor i Tranås i ovisshet. Det vet inte om de ska åtalas för hjälp till grov egenmäktighet med barn eller inte.

Kvinnan var efterlyst av polisen i Norrland där familjen bodde, men gömde sig i Tranås. Och där misstänks hon också ha fått hjälp av de fyra kvinnor som nu kan stå inför ett åtal.

Tre av kvinnorna han anknytning till Tranås kvinnojour och en var rektor på skolan där barnen gick.

Åklagare Liselotte Tegler fick fallet på sitt bord vid årskiftet för snart två år sedan, efter att mamman fått sin dom. Hon säger att åtalet dragit ut på tiden eftersom det är ett komplicerat och unikt fall och för att ingen har suttit häktad. Det betyder nämligen att fallet inte högprioriteras. Det hela handlar helt enkelt om resurser enligt åklagaren.

Reporter Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".