Dyrt för kommuner som inte håller löften

Det kan kosta kommunerna i Jönköpings län upp till en miljon kronor att lova personer att de ska få särskilt boende eller kontaktperson och sedan inte kunna hålla det. Länsstyrelsen skärper nu kontrollen av kommunerna.

De nya reglerna är ett sätt att sätta press på kommunerna så att hjälpen som utlovats inte uteblir. Och om besluten inte verkställs trots länsstyrelsens utredning, kommer länsstyrelsen att gå in och ansöka om en särskild sanktionsavgift hos länsrätten. Kort sagt. Kommunen blir tvungen att böta för att man inte verkställt sitt beslut.

Tillägget i socialtjänstlagen kom den första juli och det innebär att om någon har blivit lovad ett särskilt boende eller en kontaktperson men sedan inte fått det inom tre månader, så är kommunen tvungen att rapportera det till länsstyrelsen.

För första gången ser nu länsstyrelsen hur många fall det rör sig om i Jönköpings län och det är hela 71 stycken.

Per Håkan Nordström, socialkonsulent på länsstyrelsen, är framförallt förvånad över att det saknas så många kontaktpersoner eller kontaktfamiljer inom individ- och familjeomsorgen, sammanlagt 32 stycken.

- Det visar att kommunerna har svårt att rekrytera kontaktpersoner och kontaktfamiljer och det blir barn och ungdomar som blir lidande av det, säger han till nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".