Patient dödade i desperation

Idag hölls rättegången mot den patient som knivhögg sjuksköterskan Roger Holmbom till döds, för ungefär en månad sen, på rättspsykiatriska avdelningen på Länssjukhuset Ryhov.

Mannen som högg Roger Holmbom till döds beskrev idag sig själv som helt desperat. Han är tidigare dömd för rättpsykiatrisk vård efter en utpressningsdom 1998, och detta kände hans familj i Iran inte till. Han berättade att han hade börjat längta hem väldigt mycket, men som läget var så kunde han inte ens ringa till sin familj. Han började tycka att han var felbehandlad, och det framkom även att han ville ansöka om nåd från sitt straff. För flera månader sen inträffade också en incident där just Roger Holmbom var inblandad. Det var någott bråk, och enligt mannen ska Holmbom och flera andra då ha förolämpat hans mamma.

Allt det här byggde upp väldiga aggressioner hos mannen. Till slut var han helt desperat. När han vaknade på morgonen den femte oktober kände han sig annorlunda. Han kände att den här dagen skulle något hända.

När han var på sin permission och städade på en firma så stal han en kökskniv i fikarummet, och med den innanför jackan satt han på bussen tillbaka till Ryhov.

När personalen öppnade dörren så rusade mannen helt enkelt bara rakt in förbi en säkerhetssluss, och den som stog precis efter dörren var just Roger Holmbom. Mannen högg honom flera gånger i mage och rygg, och Holmbom dog efter bara några timmar.

Om det var uppsåtligt mord eller inte framkom inte, men enligt den åtalade så hade han inget val; antingen skulle han skada någon eller ta sitt eget liv. Men det blev alltså sjuksköterskan Roger Holmbom som fick sätta livet till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista