Få insatser i länet för "De glömda barnen"

Bara två av länets tretton kommuner arbetar aktivt med de glömda barnen, alltså barn, vars föräldrar är missbrukare eller psykiskt sjuka. I ytterligare två kommuner arbetar frivilligorganisationer med samma sak. Ändå finns 7000 barn i Jönköpings län som är i behov av hjälp. Elisabeth Erlandsson som är familjeterapeut i Gnosjö kommun möter varje vecka några av barnen och vet hur utsatta de är:

Men i Gnosjö kommun hjälper man just nu bara ett fåtal barn, 10 stycken närmare bestämt, trots att beräkningar visar att det kan finnas 300 barn som har behov av hjälp. För enligt beräkningar så har 10-15 procent av alla barn upp till 18 år föräldrar som missbrukar eller har psykiska problem.

I hela länet handlar det om 7000 barn, det säger Katarina Johansson som är skötare på vuxenpsykiatriska avdelningen i Jönköping och som är med och arrangerar en konferens på tekat ”De glömda barnen” idag. Och risken finns att det kommer bli fler barn i framtiden.

I Gnosjö och Sävsjö kommuner arbetar man med barnen i så kallade stödgrupper, likaså i Värnamo och Jönköping men där i Frälsningsarméns regi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista