Högstadieelev trakasserad för sexuell läggning - anmäler sin skola till HomO

Kristian som är 15 år har blivit mobbad och kallad bög sen han gick i första klass.
Idag går han i nian på ett av Jönköpings större högstadium. Efter att han kommit ut som bisexuell har trakasserierna och kränkningarna från både lärare och elever gått så långt att han anmält sin egen skola till ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO.

- Dom kollar på en och viskar ”där kommer bögen”, eller bara ger blickar... På ett sätt vill man stänga av hjärnan och få bort det på något sätt men det går inte. Man känner sig nedtryckt, man känner sig som en myra som alla trampar på, säger Kristian.

Mobbningen har pågått i flera år och han har flera exempel att berätta, som när han stod i matkön den där gången när en elev började putta på honom och kalla honom fula saker.

- Han knuffade på mig och sa jävla manshora, bög och kuksugare och så stod min lärare framför mig utan att göra någonting, säger Kristian.

För Kristian har det här blivit så jobbigt att han ofta har skolkat från skolan - ibland i flera veckor

- Jag är helt enkelt rädd för att gå till skolan. Det tar på krafterna och man orkar helt enkelt inte. Ibland har jag bara velat försvinna för evigt, berättar han.

Både Kristian och hans mamma har flera gånger pratat med skolan och det har varit många samtal hit och dit om vad man kan göra, men han tycker inte att något har hjälpt. Droppen för honom blev när en lärare sa att han fick skylla sig själv som berättat om sin bisexualitet och han är besviken på skolan.

Skolans rektor Stefan Johansson är besvärad över situationen och att ha fått en anmälan på halsen.

- En ung elev i den åldern ska inte behöva känna på det här sättet. Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt i elevens ögon och därför tar vi allvarligt på att utreda vad vi gjort eller inte gjort och försöker påvisa att vi har jobbat så mycket som vi kunnat, säger han

Hur länge ska han behöva vänta?

- Det har jag svårt att ha en kommentar till, säger Stefan Johansson

Skolan riskerar nu skadestånd på 100.000 kronor. HomO väntar på ett yttrande från Jönköpings kommun innan man går vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".