Foto: Hasse Holmberg/Prb

Radiotjänst hotar 90-åringar med kronofogden

Två 90-åringar på ett äldreboende i Vaggeryd hotas med kronofogden, för att de inte har betalt tv-avgiften - trots att kommunen sagt att man skulle stå för avgiften.

För att slippa betala TV-agift måste en person vara i stort behov av vård ch därför kräver Radiotjänst att paret redovisar sitt vårdbehov.

90-åriga Anna-Lisa Hermansson tycker att det är onödigt att äldre ska behöva utsättas för detta.

- Jag tycker det är hemskt obehagligt, säger hon till nyheterna.

Förut kunde Radiotjänst få uppgifter från kommunen om de boende. Men i och med en kammarrättsdom så fick Radiotjänst uppdraget att göra en prövning av de äldres vårdbehov i varje enskilt fall. Och det innebär att alla som flyttar in på ett boende måste fylla i papper på hur mycket hjälp de behöver till exempel om de behöver hjälp med att gå på toaletten.

Det är uppemot tio fall bara i Vaggeryds kommun som nu står inför valet mellan att behöva redovisa intima detaljer om sitt vårdbehov till Radiotjänst eller att hamna hos kronofogden. Eftersom det rör sig om uppemot 150 000 äldre som bor i särskilt boende så kallar Radiotjänst VD Lars Lindberg uppgiften för fasansfull.

- Jag mår dåligt över att vi måste ställa de här frågorna till de äldre. Vi vill inte göra det, men domstolen har ålagt oss att göra det och därför måste vi få en ändring av lagen, säger Lindberg till nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".