Flicka fick brännskador av hårfärg

Att färga håret kan vara farligt. Ett exempel är en 12-årig flicka i Kalmar som brännskadades svårt när hon färgade håret hos en frisör i början av året.

Tidigare har vi ju berättat i nyheterna om arbetet med att kontrollera och ta bort giftiga ämnen ur hårfärgningsmedel. Men det förekommer också att de som ska färga håret brännskadas.

Den 12-åriga flickans pappa, James Smith, berättar att hans dotter fortfarande lider svårt av sviterna av hårfärgningen.

- Jag kommer att söka en förklaring tills jag blir 150 år gammal, säger James Smith.

Hans 12-åriga dotter fick tredje gradens brännskador i hårbottnen på bakre delen av huvudet, sedan hon besökt en frisörsalong för att färga håret.

En kemisk process mellan det färgningsmedel och den folie som användes gjorde att temperaturerna mot huvudet kan ha blivit mellan 300 och 1000 grader, enligt James Smith. En familjetragedi, med psykiska besvär och fysisk smärta som sedan januari fortfarande är verklighet för den 12-åriga flickan.

Monica Tammela är chef för Läkemedelsverkets kosmetikaenhet som ansvarar för tillsyn av de företag som använder kosmetiska produkter. Hittills i år har ytterligare två fall med brännskador efter hårfärgning rapporterats till myndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".