Hyresgäster vill köpa loss allmännyttan

Nu protesterar hyresgästerna i flera av de fastigheter i allmännyttan som Finnvedsbostäder i Värnamo beslutat sälja. I ett öppet brev anklagas det kommunägda bolagets styrelse för mörkläggning och uppmanas istället att låta dem som bor i husen köpa sina lägenheter.

Nu kommer ny kritik mot beslutet av den borgerliga majoriteten i Finnvedsbostäders styrelse i våras att sälja närmare 300 lägenheter på Rörstorp och Karlsdal i Värnamo.

Hyresgästerna fick inget veta förrän kontraktet var underskrivet och deras vädjan om att istället själva få köpa några av husen, den brydde sej politikerna inte om. Trots att de borgerliga partierna på riksplanet sagt att det är hyresgästerna som i första hand ska erbjudas att köpa när hus ur allmännyttan säljs ut. Och ska någon annan få köpa så ska det avgöras efter anbud. Inte heller det skedde i Värnamo, här handplockades köparen, ett fastighetsbolag i Jönköping.

Men eftersom försäljningen överklagats till Boverket dröjer det till nästa år, innan den kan bli klar och den förseningen kan leda till att hela affären spricker. Det hoppas hyresgästerna på. För några veckor sedan berättade vi att Finnvedsbostäder sekretessbelagt de dokument som Nyheterna begärt att få ut kring försäljningen. Det beslutet kritiseras också i hyresgästernas öppna brev.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista