Misshandlade kvinnor ska tas om hand bättre

Nu ska polisen i Jönköpings län bli bättre på att ta hand om misshandlade kvinnor. En kvinnomisshandel kan idag bedömas och rapporteras på olika sätt beroende på vilken polis som tar upp anmälan. Men nu är SARA här - ett formulär som varje enskild polis ska gå genom vid anmälan om kvinnovåld. Idag har ett 30-tal poliser från länet fått utbildning i den här metoden. Och Bengt Netterström som är vakthavande befäl tror att frågeformuläret kommer att bli till stor hjälp i arbetet:

Tanken är att täppa till misstagen som kan ske när polisen tar upp en anmälan om kvinnomisshandel.

Genom ett formulär med namnet SARA samlar polisen in uppgifter om exempelvis vilket våld som kvinnan utsatts för, om det handlar om sexuellt våld eller om hon blivit hotad till livet.

Polisen samlar också in information om gärningsmannen - om han lider av någon psykisk störning, om han är missbrukare eller dömd för andra brott.

Uppgifterna ligger sedan till grund för att polisen ska kunna sätta in omedelbara åtgärder, som besöksförbud eller skyddat boende. Ibland måste också socialtjänsten kopplas in när barn finns med i bilden.

En av dem som tagit fram formuläret är Henrik Belfrage som är professor i tillämpad kriminologi.

Han tror att när SARA får genomslag kommer också fler kvinnor att våga anmäla, för idag är mörkertalet bland misshandlade kvinnor stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista