Kraftvärmeverket betalar sig snabbt

Kraftvärmeverket på Torsvik utanför Jönköping går bättre än väntat. Värmeverket var en investering på över en miljard kronor för Jönköping Energi, men nu räknar företaget med att det ska betala sig snabbare än man först trodde. Håkan Stigmarker är vd på Jönköping Energi:

Kraftvärmeverket på Torsvik togs i bruk för ett halvår sen. När det började byggas för ungefär två år sedan räknade Jönköping energi med att investeringen på över en miljard kronor skulle vara betalt på cirka 15 år. 

Men just nu går det så bra att vd Håkan Stigmarker tror att man klarar återbetalningen på tio år.

Det är flera faktorer som gjort att ekonomin är så positiv; de höga elpriserna har dragit in mycket pengar, man har fått ta emot mer avfall än vad man kalkylerade med och så har räntorna på lånen varit låga. Just räntorna är en faktor som förstås kan vända snabbt, men Håkan Stigmarker känner ingen stor oro där.

Det mesta har alltså gått Jönköping Energis väg, så frågan är väl bara hur kunderna och skattebetalarna ska få glädje av det ljusa ekonomiska läget, till exempel genom billigare fjärrvärme framöver.

Men här vågar Håkan Stigmarker inget lova. Men han säger att prisutvecklingen kommer att bli lugnare än om man inte haft anläggningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".