Svårt klara upp välplanerade värdetransportrån

Värdetransportrånet i Rydaholm igår var bara ett av flera liknande rån i Jönköpings län de senaste två åren.
Tidigare har både Securitas värdedepå och en värdetransport blivit rånad på i Jönköping  - två fall som fortfarande är ouppklarade.
Orsaken är att gärningsmännen som utför dom här brotten är mycket väl förberedda menar Ingmar Eriksson som är närpolisoområdeschef på höglandet

- Gärningsmännen har ju noga planerat, studerat, är väl förtrogen med platser, rutiner. Man väljer platser i hörnet av ett län, nära till flera andra län, vilket komplicerar i och med att det måste till en samordning. Det är flera myndigheter som ska starta upp en insats när det här rånet eller brottet har skett, säger han.

De handlar alltså om en grupp människor som är väl organiserade.

Dom slår till mot strategiska platser så som i Rydaholm senast igår.

Det hör gör det svårare för polisen att gripa dom - fastän det sker på dagen och det finns gott om vittnen.

De båda ouppklarade värdetransportrånen som tidigare skett i Jönköping följde samma mönster - vid det på Österängen 2004 slog man till mitt på dagen - och mot Securitas värdedepå på morgonen.

Men dom personer som begår den här typen av brott är inte många. Jerzy Sarnecki som är proffessor i kriminologi tror att det handlar om max ett par hundra stycken - i hela Sverige.
De är en grupp personer som bland andra kriminella anses som en Elit.

- Dom uppfattas som en esäger han. - Dom uppfattas lit och det beror på att dom begår mer avancerade brott, bättre planerade brott. När dom lyckas förfogar dom också över en förfärlig massa pengar som ger dom status, säger Jerszy Sarnecki.

För polisen är det gärningsmän som blir allt svårare att fånga för varje dag dom går fria - spåren kallnar och vittnens minnen sviker.

- Människors minnen av det man sett och det vi har nytta av är alldeles bäst i början. Ju längre tid det tar efter är det ju svårare att få bra vittnesuppgifter och det gör det svårare att lösa brottet, säger Ingmar Eriksson

Reporter Peter Dallman
peter.dallman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".