Sävsjös planer på strandnära tomter retar Sävsjöbor

De sjönära tomter kring Eksjöhåvgårdssjön som Sävsjö kommun vill locka blivande kommuninvånare med har nu retat upp grannar och sävsjöbor så till den milda grad att dom nu är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa kommunens planer.
Gudrun Persson är den av dom.

- Man ska inte köra över folk på det här viset, säger hon.

Hur långt är ni beredda att gå?

- Väldigt långt, överklaga så långt vi kan, säger Lennart Hansson.

När det gäller de fem planerade sjönära tomterna vid just Eksjöhovgårdssjön så slår både boende på plats och andra Sävsjöbor bakut. Tillsammans har en grupp överklagat till Länsstyrelsen  och de säger sig vara beredda att gå ända till eu om det ska behövas. 

- Självklart kommer vi göra det, säger Lennart Hansson

Han sitter på grannen Gudrun Perssons terass på Lingonstigen och tillsammans tittar de ut över stubbar från den skog som tidigare stod mellan deras två hus och sjön. Här ska några av de sjönära tomterna ligga och det upprör Gudrun Persson

- Det här är ju ett området som Sävsjöborna har använt som rekreationsområde. Man går mycket här och här har varit mycket vilda djur men allt är borta nu, säger hon

Tydligen är just bygget vid Eksjöhovgårdssjön ett hett ämne bland Sävsjöborna just nu, det berättar Aexandra Baker som bor på andra sidan stan.

- Pratar man med folk på stan så är dom väldigt upprörda över det här, säger hon.

Men lagt kort ligger, det tycker Sävsjös kristdemokratiska kommunalråd Stefan Gustafsson.

Fullmäktige i vår kommun har bestämt att här vill vi pröva möjligheten att skapa attraktiva sjönära tomter, säger han

Varför vill kommunen bygga sjönära tomter vid just den här sjön?

- Det är klart att det finns andra alternativ som vi har prövat och när vi har tittat så har man protesterat då också, bygg någon annanstans men inte här där vi bor, säger Stefan Gustafsson.

Reporter Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".