Renault tar 1 400 kronor för ett lampbyte

Det kan kosta närmare 1 400 kronor att få en vanlig glödlampa bytt på en modern bil i dag. På Renaults nya modell Modus är det omöjligt att göra lampbytet själv och bilen måste lämnas till en verkstad.

Där måste hela fronten på bilen monteras ned. Arbetet tar flera timmar och kostar alltså kunden tusentals kronor, rapporterar SR Jönköpings trafik. och motorprogram På väg.

Karin Karlsson är presschef på svenska Renault. Hon bekräftar bilens konstruktion och priset det kan kosta kunden. Samtidigt beklagar hon bilens konstruktion.

- Det är självklart inte skäligt. Det kan man ju som kund tycka, säger Karin Karlsson.

Konstruktionen är gjord så att hela kofångaren, som utgör hela fronten, måste monteras ned och sedan måste lyktan monteras bort.

- Fronten måste bort tyvärr för att byta lamporna. Så har man gjort för att hålla nere produktionskostnaderna på bilen.

Men det som Renault sparar in måste kunden alltså betala. Renault säljer mellan 600 och 700 bilar av modellen Modus varje år.

Men Karin Karlsson kan inte, trots konstruktionsmissen, lova att kunderna ska slippa betala.

- Jag kan inte lova något, men vi ska se över det här och se till att det blir på bästa sätt för kunden. Men det är ett problem att bilen är konstruerad på detta sättet, säger Karin Karlsson.

Hon råder kunderna att i första hand kontakta verkstaden för att diskutera priset för lampbytet.

Enligt Karin Karlsson har inte övriga Renaultmodeller samma konstruktion. Hon berättar också att Renaults högsta ledning beslutat att märkets bilar inte ska konstrueras så här i framtiden.

Även andra bilmärken har lampor som är svåra att byta, bland annat flera av Audis modeller, men där krävs inte alls samma omfattande ingrepp och verkstaden tar i de flesta fall bara betalt för materialet.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se