Lockar med miljonvinster - vill sälja lakan och madrasser

Vinster på flera miljoner och en gratis middag på Habo Hotell är bara ett sätt att lura kunder till att köpa olika varor. Det visar nyheternas granskning av företaget.

Företaget ligger i Anderstorp och i nyheterna i morse berättade vi om hur företaget utlovar miljonvinster i en ovanlig form av gratistävling.
Ägaren till företaget har under flera år agerat i Schweiz, där Ernst Meierhofer som är redaktör på konsumenttidningen K-tipp granskat hans verksamhet.
Och han varnar länsborna för bluffmakarna.
-Gå inte dit, de lurar dig bara. De vill bara sälja saker du inte har någon nytta av, säger han.
Som vi berättat tidigare i nyheterna har flera personer i länet fått ett och samma brev, en inbjudan till en gratismiddag på Habo hotell och där ska man få reda på exakt vad man vunnit. För vunnit har man enligt brevet. Priser på upp emot tre miljoner kronor handlar det om.
Men mannen bakom breven och ägare till företaget i Anderstorp har, och har haft flera andra företag med liknande affärsidé i Schweiz som han drivit till konkurs. Och där känner sig folk lurade säger Ernst Meierhofer.
-Ingen fick något av det som utlovades i inbjudan.
-Det här händer då och då och när människor kommer till mig och klagar säger jag till dem att aldrig, aldrig gå dit.
För att locka kunder till ett försäljningsmöte skickar alltså företaget en inbjudan om att man vunnit en tävling och för att få reda på vad man vunnit måste man anmäla sig till en gratismiddag.
Väl där får man lyssna till en försäljare i två timmar som säljer bland annat bäddutrustning och madrasser. Ett mönster som verkar upprepa sig här i Sverige, enligt bolagsverket ska företaget sälja madrasser, bedriva tävlingar och distribuera tävlingskort.
Men det handlar inte om någon bluff säger Silica Tolic, som är anställd som VD för företaget KHO Key i Anderstorp.
-Det är ingen bluff!
Han har tidigare inte velat prata med nyheterna, men har ångrat sig. Men vad som kommer hända på middagen vill han inte avslöja
-Det är vårt koncept, så jag vill inte förklara det för dig.
-Människor får reda på när de kommer vad de har vunnit, punkt slut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".