Lång väntan på telefon för 83-åriga Asta

83-åriga Asta Lehnér i Vaggeryd har tvingats leva utan telefon i över fem veckor. Trots att hon hört av sig till Telia har inget hänt med hennes telefon på seniorboendet.

Det här oroar Asta, som är orolig eftersom hon inte kan ringa någon om det händer henne något i lägenheten.

Astas son i Linköping får numera veta hur hans mamma mår via Astas bror som bor i Vaggeryd - för prata med henne har han ju inte kunnat sedan i september när Asta flyttade in i den nya lägenheten. Under hela tiden har hon inte haft någon telefon. Mobil är för dyrt och för krångligt, tycker Asta, och hon blir dessutom orolig eftersom det är svårt för henne att larma om hon skulle trilla till exempel. Hon har visserligen ett trygghetslarm, men eftersom telefonen inte fungerar måste någon komma in i lägenheten för att ta reda på vad som hänt när hon larmar.

På Telia har man förklarat problemen med kabelfel, och när nyheterna kontaktar Telia säger man först att felet är lagat sedan en vecka tillbaka och att Asta har telefon nu. Likväl är hennes telefon fortfarande helt död. Och efter att Telia Soneras informationsanvsvarige Hans G Larsson haft fler samtal med teknikerna får vi en ny förklaring. Det är för trångt i ledningarna till just Astas telefon. Nätet är inte stort nog för alla abonnenter, säger Hans G Larsson, och därför måste det byggas ut, innan Asta kan få sin fasta telefon. Den 26 november ska det fungera säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".