Konjunkturen är på väg att vända ner

En vändning i konjunkturen är nära för den svenska verkstadsindustrin. Det visar arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens konjunktorprognos för nästa år som presenterades på underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping idag. Det är stora skillnader mellan olika branscher, men gemensamt är att tillväxten kommer att mattas av, säger Anders Rune som är chefsekonom på Teknikföretagen:

Fortfarande går industrin bra på många håll i världen, men även om teknikföretagen med totalt över 300.000 anställda inom olika verkstadsbranscher tror på en fortsatt tillväxt även i Sverige nästa år, så är det en dämpning man talar om i den prognos som idag presenterades. En dämpning som väntas bli tydligare än på andra håll i världen.

Orsaken är bland annat att svenska företag är så intiktade på USA och Västeuropa, medan den starka tillväxten sker i Asien. Dessutom påverkar mixen av företag i Sverige med ett stort beroende av den känsliga bilindustrin där redan toppen är passerad, enligt Anders Rune.

Även tele- och elektronikbranschen växer mindre än tidigare, medan metallvaru- och maskinindustri går riktigt bra, bättre än väntat. Vad det gäller jobben så tror Anders Rune på ett oförändrat läge

Frågan är då hur säker prognosen är. Förra året spådde Teknikföretagen t ex en kraftig minskning av antalet arbetstillfällen under 2006, medan verkligheten har blivit en liten ökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".