Fortsatt vård på rättspsyket efter mord

Idag kom domen mot den 38-årige man som dödade sjuksköterskan Roger Holmbom på den rättspsykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Mannen döms för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala skadestånd till sex anhöriga, som får 50.000 kronor vardera, sammanlagt alltså 300.000 kronor.

Den 38-årige mannen vårdades ju redan på den rättspsykiatriska avdelningen den femte oktober, när han knivdödade Roger Holmbom. Han hade varit på permission på förmiddagen för att arbetsträna på en bilverkstad i Jönköping och i köket på arbetsplatsen stal han kniven som han sedan använde.

Mannen rusade in i säkerhetsslussen när Roger Holmbom och en kollega öppnade dörren för honom och innan någon hann reagera stack han ner Holmbom, som senare dog av sina skador.

38-åringen har förklarat sitt agerande med att han kände sig felbehandlad. Han ville bli utvisad till sitt hemland, och kände att han var tvungen att antingen skada sig själv eller någon annan. Han har erkänt själva handlingen, men sagt att han inte hade för avsikt att mörda någon.

Tingsrätten menar att det rör sig om mord, och att mannen ska få fortsatt rättspsykiatrisk vård. Han ska sitta kvar i häktet tills domen får laga kraft, och han kommer då att få sin vård på något annat sjukhus än Ryhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".