Hushåll i Jönköping riskerar få nej till bergvärme

Allt fler hushåll i Jönköpings kommun väljer bergvärme för att värma upp sin bostad. Men risken finns att för många väljer bergvärme - allt för täta borrhål kan komma att påverka grundvattnet, det befarar Monika Ryttman som är miljöinspektör i Jönköpings kommun.

Bara de sista åren har närmare 500 hushåll årligen skaffat sig bergvärmeanläggning. Men snart kan det vara slut med det.

- Det kan bli så inom en snar framtid att vi inte accepterar att dom gör en bergvärmeanläggning. Grundvattnet är en naturresurs vi måste vara rädda om och att göra ett hål i backen utan att få full effekt av den är ett felaktigt ingrepp i naturen, säger Monika Ryttman.

Monika Ryttman som är miljöinspektör på Jönköpings kommun säger till Nyheterna att för att skaffa bergvärme måste man borra ett hål ner i marken. Det hålet får inte borras närmare än 20 meter till ett annat borrat bergvärmehål för att man ska få ut full effekt.

Men det är något som nu håller på att hända i Göransberg i Huskvarna och Bymarken i Jönköping där det finns bergvärmeanläggningar nästan överallt.

Dessutom är Monika Ryttman orolig för miljön då det inte gjorts några undersökningar hittills om hur grundvattnet påverkas när det sitter tätt borrade hål i ett och samma område.

- Baksidan är att man borrar så mycket borrhål i ett litet område och så vet man inte hur grundvattnet påverkas. Jag är orolig, säger hon.

Hon vill nu att grannar i ett och samma bostadsområde ska gå ihop för att lösa energifrågan, istället för att kommunen tvingas neka varje enskilt hushåll att borra efter värme.

Reporter Peter Dallman
peter.dallman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".