Åldersstigen nämndemannakår problem för domstolar

Just nu håller kommunerna på att utse nya nämndemän som ska vara med och döma vid länets domstolar.
Trots att det länge varit problem att det bara är äldre män och kvinnor som sitter i tingsrätterna så lyckas inte kommunerna med att föryngra nämndemannakåren.Det här minskar förtroendet för domstolarna säger Anders Nordström som är lagman vid Jönköpings tingsrätt.

- Vi ska vara representativa och om det bara sitter pensionärer i domstolen och åldrande lagmän som jag själv så kan man tycka att när man kommer som tilltalad, vittne eller målsägande till domstolen - att man kanske inte får det förtroende för domstolen som jag tycker man ska ha, säger han.

Nämndemännen är medborgarnas representanter i domstolarna och dom har lika mycket makt som domaren att fälla eller fria en person. Enligt regeringen och domstolsverket är det därför viktigt att nämndemännen representerar befolkningen - både vad gäller kön, ålder och bakgrund. Men det här har kommunerna hittills misslyckats med.

Idag är medelåldern strax över 58 år och bara 4% av nämndemännen har invandrarbakgrund.

Och trots att domstolsverket har ställt tydliga krav på att få fler yngre och fler med invandrarbakgrund till nämndemannakårerna så har dom politiska partierna svårt att hitta yngre som vill ställa upp...

- Det är lätt att rekrytera kvinnor och äldre som känner att det här är spännande uppdrag, säger Stefan Pettersson som är ombudsman på Jönköpings arbetarekommun och när förslagen på nämndemän nu ligger klara så är bara två av 19 nominerade under 40 år och bara två har invandrarbakgrund

Och i Nässjö ska moderaterna utse en nämndeman och det blev en kvinna 55+  och i Tingsrätten i Jönköping är det bara fem av 99 nämndemän som är under 36 år.

Men oavsett om politikerna lyckas locka fler yngre och invandrare till nämndemannakåren eller inte så finns det inget som domstolen kan göra åt saken säger Anders Nordström

Reporter Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".