Munksjön i Jönköping

Munksjö AB tvingas till mångmiljonsanering

Papperstillverkaren Munksjö Sweden AB krävs i praktiken nu på hundratals miljoner kronor till saneringen av Munksjön mitt i Jönköping. Det är länsstyrelsen som i en utredning slår fast att företaget är ansvarig för delar av föroreningarna i sjön och därför också måste betala.

Det berättar Anna Paulsson, som arbetar med förorenade områden i länet på länsstyrelsen.

- Det är företaget som släppt ut föroreningarna och då ska man betala enligt lagen, säger hon.

Under en lång tid under 1900-talet släppte Munksjö AB ut föroreningar och främst pappersmassa i Munksjön som ligger mitt i centrala Jönköping och som dessutom nu ska kantas av en mängd nya bostäder, affärer och kontor enligt stadens nya stadsbyggnadsvision. I en del av sjön är fiberbankarna djupare än 20 meter och fulla med kvicksilver och andra föroreningar som riskerar föras ut i naturkänsliga Vättern och där sprida sig vidare till växt och djurliv.

I en ansvarsutredning som länsstyrelsen har gjort så slår man nu fast att det är Munksjö Sweden AB som ensamt ska stå för saneringarna.

En dyr affär för företaget:

- Vi kan jämföra med andra projekt. Reningen av Svartsjöarna i Kalmar län kostade 115 miljoner och det här är mycket större, säger Anna Paulsson på länsstyrelsen.

Det finns också en dom från 1970 som säger att Munksjö AB ska betala saneringen när det finns teknik för det. Och det gör det nu.

Saneringen gäller inte hela sjön utan bara den stora fiberbank som ligger utanför företaget. Totalt en miljon kubikmeter sediment utspritt på 60 000 kvadratmeter ska bort, enligt länsstyrelsens beräkningar.

Även fler företag kan senare bli indraget i saneringen när länsstyrelsen går vidare med resten av sjön.

Munksjö Swedens vd Gunnar Palmö är försiktig i sina kommentarer till länsstyrelsens utredning.

- Ansvarsfrågan kan jag inte svara på nu, det måste vi få tid på oss att bemöta. I januari ska vi svara och sedan ska en utredning göras som vi ska medverka till, säger Munksjös vd Gunnar Palme.

Reportrar: Peter Jernberg och Peter Olsson

peter.jernberg@sr.se

peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".