Mer belysning och mindre buskar är vad vandringen genom Tranås gav igår kväll. Foto Bengt Samson

Tranås ska bli tryggare

Mer belysning och mindre buskar. Så lät det igår kväll när den första trygghetsvandringen någonsin hölls i Tranås.

Representanter från kommunen, PRO, Ungdomsrådet och en fastighetsförening har tillsammans med polisen nu börjat undersöka vad som måste göras för att Tranåsborna ska känna sig tryggare.

Louris Gergi som var en av trygghetsvandrarna i Tranås säger att  miljön på kvällen inte alltid känns så trygg att vistas i. Hon är med i föreningen Tjejligan och kunde igår uppleva Tranås by night tillsammans med tio andra representanter från olika föreningar och kommunen.

I sällskap med en områdespolis inspekterades ensliga gångtunnlar, vägen vid stationen och buskarna vid ungdomshuset.

Krister Rydholm som är moderat ordförande i lokala brottsförebyggande rådet är en av dom som nu bokstavligen vill dra ut kommun och föreningsliv på stadens gator för att trygghetsvandra. Idén har hämtats från riksplan och fler ska hållas nu i vinter. Sedan ska det förhoppningsvis finnas tillräckligt med idéer som förbättrar Tranås. Men inte utifrån stadsarkiteketernas perspektiv utan utifrån Tranåsbornas upplevlerser.

Reporter Anna Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".