Ny terminal kan ge nya jobb i Stockaryd

Stockaryd söder om Sävsjö kan bli en stor terminalplats för timmer, massaved, torv och annan skogsråvara. Just nu pågår förhandlingar mellan Sävsjö kommun, Banverket och skogskoncernen Stora Enso om bygget av en järnvägsterminal för 64 miljoner kronor. Stefan Gustavsson som är kristdemokratiskt kommunalråd i Sävsjö tycker att Stockaryd är den idealiska platsen för en terminal med skogsråvara:

Stockaryd, en dryg mil söder om Sävsjö, är den enda plats som finns kvar i diskussionerna när Sävsjö kommun, skogskoncernen Stora Enso och Banverket nu diskuterar bygget av en treminal för 64 miljoner kronor. Hit ska skogsråvara - timmer, massaved, flis med mera - köras i lastbil och lastas om till öppna godsvagnar för vidare transport till Karlstad, Borlänge och Gävle.

Håkan Alexandersson på Stora Enso räknar med att 10-15 anställda ska arbeta där med virkesmätning och lastning.

Stefan Gustavsson som är kommunalråd i Sävsjö hoppas på att terminalen med nya stickspår också ska användas av industrier i bygden och också locka till sig nya.

Både han och Stora Enso hoppas på beslut i frågan före jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".